Tilgange

Vi arbejder med recovery og rehabilitering, ud fra en almenmenneskelig tilgang, der fokuserer på det hele menneske. Recovery forstår vi som beboerens personlige udviklingsproces og rehabilitering er den professionelle tilgang og samskabende proces mellem beboer, netværk og andre relevante fagfolk.

Recovery betyder ”at komme sig” og er en indre individuel proces. Recovery-processen sker imens hverdagslivet leves, og styres af beboeren selv.
At komme sig, behøver ikke at være lig med at blive ”rask” og symptomfri. Derimod kan det handle om, at lære at indgå i et velfungerende, meningsfuldt og personligt tilfredsstillende liv, med og på trods af sygdom eller andre negative faktorer.
At få mulighed for, at se sig selv i et nyt perspektiv, hvilket indebærer at acceptere eventuelle begrænsninger og få øje på nye muligheder.

Beboerens proces og arbejdsopgave kan beskrives således:
Håb og fremtidsoptimisme - At skabe og opretholde håb og tro på sig selv, at stille sig optimistisk i forhold til fremtiden.
Tilknytning til miljøer, netværk og personer - At deltage i meningsgivende fællesskaber, at opretholde eller skabe positive relationer og gøre brug af sit netværk.
Opbygning af en positiv identitet - At skabe en positiv identitet, der indtænker sygdom-/funktionsnedsættelse. At opretholde positiv selvopfattelse.
Mening - At skabe et liv der opleves meningsfuldt. At engagere sig i livet, og finde mening i det, til trods for sygdom.
Selvbestemmelse - At påtage sig ansvar for og styring af livet. Oplevelse af kontrol over sygdom og daglig livsførelse.

Rehabiliteringsprocessens hovedkomponenter er at:
Beboeren opnår så selvstændigt og meningsfuldt liv som muligt.
At processen baseres på hele beboerens livssituation, og består af en koordineret, sammenhængende og videns baseret indsats.
Beboerens kompetencer skal forbedres og det optimale funktionsniveau støttes, således at funktionsnedsættelsens betydning for dagligdagen minimeres.
Medarbejderen giver information, støtte, færdigheder og netværk, således at beboeren, så vidt muligt kan styre sin tilstand og daglige livsførelse
Selv når målene synes urealistiske, skal medarbejderen huske på, ikke at undervurdere beboerens muligheder og potentialer.
Arbejde, uddannelser og fritidsinteresser er centrale mål, og ikke først realistiske hvis beboeren er symptomfri/rask. Det er recovery-fremmende aktiviteter, hvori deltagelse giver mulighed for genskabelsen af mening i livet og mulige veje ud af selvopfattelsen og rollen som syg.


Kort sagt er vores faglige tilgange:

  • Rehabiliterings tilgang
  • Anerkendende tilgang
  • Recovery-understøttende tilgang
  • Relations og netværksorienteret tilgang.

Faglige metoder:

  • Værdsættende samtale
  • FIT- Fedback Informed Treatment
  • LA2
  • VUM 2.0- herunder pædagogisk udredning på baggrund af temaerne i VUM
  • NADA